Dla większości osób odchudzanie jest trudnym okresem, wiążącym się z wyrzeczeniami, ograniczeniami i zmianami w dotychczasowym sposobie odżywiania. Z czasem, tracone kilogramy zaczynają nas motywować, zyskujemy pewność siebie i trwamy w postanowieniu lepszych zmian. Część osób z nadwagą lub otyłością decyduje się na zastosowanie kuracji odchudzającej ze względów zdrowotnych a inni ze względów kosmetyczno-estetycznych. Każdy chce być zdrowy i dobrze czuć się w swoim ciele. Po wielu tygodniach lub miesiącach walki o zdrowe i szczupłe ciało przychodzi moment, w którym chcemy zakończyć proces odchudzania. Ale jak to zrobić by nie spotkało nas rozczarowanie? By stracone z tak wielkim wysiłkiem kilogramy nie wróciły? W naszej diecie często występuje coś takiego jak EFEKT JOJO jest to wahanie masy ciała polegające na przybieraniu na wadze po zakończeniu diety odchudzającej. Im większy reżim dietetyczny tym większe szanse na niepowodzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta zakłada ubytek masy ciała od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Im wolniej tym lepiej. Nasz organizm nie zmniejszy gwałtownie tempa przemiany materii a odchudzanie będzie zdrowe i skuteczne. Niestety nie zawsze liczy się zdrowo i skutecznie, ale przede wszystkim szybko i najlepiej bez wysiłku fizycznego! Stosowanie głodówek, „diety cud”, kolejnych specyfików odchudzających lub diet jednoskładnikowych opartych np. na jedzeniu wyłącznie potraw z jabłek lub białej kapusty nigdy nie kończy się dobrze. Warto przypomnieć, że prawidłowa dieta powinna uwzględniać wszystkie rodzaje produktów spożywczych. Waga z dnia na dzień pokazuje, co raz mniej ale postępując w ten sposób tracimy głównie wodę a nie tkankę tłuszczową. Po zakończonej diecie waga szybko wraca, bardzo często w towarzystwie dodatkowych kilogramów.
Wszyscy uważamy, że po zakończeniu diety możemy wrócić do normalnego jedzenia z dnia na dzień. Niestety jest to podstawowy błąd jaki robimy. Okres „wychodzenia” z diety jest tak samo ważny jak czas w którym stosowaliśmy się do zaleceń diety. Uważa się, że powinien on trwać tyle samo ile sama dieta odchudzająca. Oznacza to, że jeżeli stosowaliśmy dietę dwa miesiące, kolejne dwa miesiące powinien trwać okres stabilizacji masy ciała, wszystko zależy od reakcji organizmu.
By skutecznie zapobiec niepowodzeniom w odchudzaniu należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Po zakończonej diecie nie możemy z dnia na dzień wrócić do starych nawyków żywieniowych. Zasady prawidłowego odżywiania są uniwersalne i powinny towarzyszyć nam na co dzień, nawet po zakończonej diecie. Pamiętajmy o regularnym spożywaniu posiłków i o urozmaiceniu diety. Należy zrezygnować z wysokokalorycznych przekąsek, żywności typu „fast food”. Również „dietę po diecie” należy z tygodnia na tydzień rozszerzać o kolejne produkty o kaloryczności nie większej niż 100 kcal. Oczywiście nie bez znaczenia jest źródło tej energii. Najlepiej jeśli to będzie chudy nabiał, mięso drobiowe, ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Dla przykładu 100 kcal to: 100g mięsa z piersi kurczaka lub indyka lub 140g dorsza, 30g kaszy gryczanej lub brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem), 160g jogurtu naturalnego lub 100g chudego sera twarogowego, 45g pieczywa razowego, 200g jabłka lub brokuł o wadze 400g. Każdy z tych produktów (100 kcal) pod względem energetycznym odpowiada dwóm ciasteczkom typu delicje lub jeżyki ale uczucie sytości jest nieporównywalnie większe, nie wspominając o dostarczeniu wielu składników odżywczych i substancji mineralnych.
Pamiętajmy o aktywności fizycznej. Zarówno w czasie odchudzania jak i po schudnięciu. Ćwiczenia wzmocnią nasze mięśnie i ujędrnią ciało. 30-45 minut wysiłku kilka razy w tygodniu w zupełności wystarczy. Nie musimy spędzać wielu godzin na siłowni. Każdy rodzaj aktywności fizycznej jest dobry, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Szybki marsz, jazda na rowerze, koszykówka, taniec, bieganie, aerobik, gimnastyka w domu lub pływanie. By ruch nie kojarzył się z karą, warto wybrać sport, który polubimy. Odchudzanie nie jest łatwe a jeszcze większym sukcesem jest utrzymanie wagi. By cieszyć się zdrowiem i szczupłą figurą, trzeba jeść! Tylko mądrze, z umiarem i regularnie.
Dieta 1200 kcal, choć niskokaloryczna, jest zgodna z zasadami zdrowego żywienia, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W diecie 1200 kcal znajdują się produkty zawierające węglowodany złożone oraz pełnowartościowe białko. W jadłospisie nie brakuje też bogatych w witaminy i składniki mineralne warzyw i owoców.
Zgodnie z zasadami diety, odpowiednio zbilansowane posiłki należy spożywać 4–5 razy dziennie w regularnych odstępach czasu (najlepiej trzygodzinnych). Ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3–4 godziny przed snem.
Dieta 1200 kcal to dieta odchudzająca, która pozwala zrzucić ok. 0,5 – 1 kg w ciągu 7 dni. Niestety, takie tempo utraty nadprogramowych kilogramów sprawia, że ryzyko pojawienia się efektu jo-jo po zakończeniu kuracji odchudzającej jest dość wysokie. Dlatego po uzyskaniu docelowej wagi, należy stopniowo zwiększać dzienną dawkę kalorii.
kanapki z chleba razowego (2 małe kromki) z chudym twarogiem (50 g) i pomidorem, śliwki suszone (4 sztuki)
sałatka z cykorii, gruszki, prażonego słonecznika i sosem jogurtowym, 2 wafle ryżowe
1/3 torebki kaszy jęczmiennej, pierś z kurczaka (120 g) pieczona w folii lub gotowana, pół brokułu gotowanego na parze, szklanka maślanki
koktajl owocowy
sałatka z jaja na twardo, czerwonej fasoli, ananasa i pora z sosem jogurtowym
Dieta 1500 kcal pozwala na pewne odstępstwa w ilości kalorii, co pozwala dopasować ją do indywidualnych potrzeb osoby. Jednego dnia można zjeść 1200 kcal, a innego 1550. W diecie 1500 kcal ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami. W związku z dużą zawartością energetyczną musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż nadmiar tłuszczyku będziesz zrzucać powoli. Tygodniowo uda ci się pozbyć około 1,5–2 kilogramów. Taka dieta może być sposobem na zdrowe jedzenie, nie ma ograniczenia czasowego dla jej stosowania, gdyż nie powoduje ona szkody dla organizmu. Mogą na niej schudnąć również osoby otyłe i mężczyźni. Dieta 1500 kcal opiera się na zasadzie „mało, a często”. Nakazuje ona zjadanie pięciu posiłków dziennie, co 3-4 godziny każdy.
Płatki z mlekiem: szklanka niesłodzonych płatków zbożowych, szklanka chudego mleka, szklanka krojonych owoców, np. jagód, truskawek
Musli: małe opakowanie jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, 3 płaskie łyżki niesłodzonego musli
Sałatka nicejska: 90 g tuńczyka w sosie własnym, 2 szklanki pokrojonej sałaty rzymskiej, pół pokrojonego pomidora, 3 czarne oliwki, szklanka pokrojonej zielonej fasolki, po łyżce oliwy z oliwek i octu winnego. Wymieszaj wszystkie składniki.
Popcorn: szklanki kukurydzy prażonej w mikrofalówce, skropionej odrobiną oleju rzepakowego
Szaszłyki: 85 g piersi kurczaka bez skóry, pokrojonej w dużą kostkę, 4 małe pieczarki, po pół zielonej papryki i cebuli pokrojonych w kawałki. Kawałki kurczaka, warzywa i pieczarki nadziej na szpadki i posmaruj octem balsamicznym. Upiecz na grillu. Podaj ze szklanką brązowego ryżu i połową szklanki gotowanych warzyw.