Stasiak Karolina - strona główna

Uczennica klasy 3Te/i


Przepisy

Artykul1

Parę słów :

Czym by była nasza dieta bez "FIT" przepisów. Tutaj dowiecie się jak przygotować pyszne i zdrowe jedzenie. Koktajle, dania główne, śniadanka wszystko można zrobić "NA ZDROWO"!

Makaron orkiszowy z twarogiem i musem truskawkowym

Artykul2

Składniki :

Na 2 porcje, czas wykonania: 20 minut

– 150g makaronu orkiszowego

– chudy twaróg (kostka)

– 1 kubeczek jogurtu naturalnego

– 0,5kg truskawek

– dowolne słodzidło – np. miód, ksylitol

Przygotowanie :

1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2) Truskawki blendujemy z połową jogurtu naturalnego, dosładzamy według uznania.

3) Drugą połowę jogurtu mieszamy z twarogiem.

4) Makaron wykładamy do miseczek, posypujemy twarogiem i polewamy musem truskawkowym.

Omlet

Artykul3

Składniki

3 jajka

szczypiorek

pieprz i sól

Przygotowanie

Co tu dużo pisać, jajka roztrzepujemy w miseczce z drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy przyprawy i wylewamy wszystko na gorącą patelnię do naleśników i omletów. Smażymy 1-2 minuty pod przykryciem. Wyłączamy ogień i nie zdejmując przykrywki czekamy 2 minuty aby omlet ściął się jeszcze trochę z góry. Teraz łatwo będzie go przewrócić na drugą stronę (dla tych którzy muszą mieć omlet usmażony z obu stron – jak na zdjęciu) albo można już podawać na talerz, posypując dodatkowym szczypiorkiem.

Bomba witaminowa warzywno-owocowa

Artykul4

Składniki

4 marchewki

2 spore buraki

pietruszka

1/2 selera (korzeń)

3 jabłka

Przygotowanie

Wszystkie wymienione wyżej warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wycisnąć w sokowirówce, najlepiej pić od razu, bo z czasem ''uciekają'' witaminy.